I de sista dagarna av september (20
09) gjorde jag ett besök vid Fallbergstjärn, dels för att testa en annan fluglina. Förhoppning fanns även att någon regnbåge skulle fatta tycke för en av mina förföriska flugor.
Stod på kaffebryggan och kastade ut flugan till nästan samma punkt hela tiden. När jag nästan hade givit upp fisket, för att ta en promenad runt sjön, då jag ansåg att jag hade fått svar på mina funderingar om fluglinan och flugspöt gick ihop. Lät fluglinan sjunka djup med sin förtyngda fluga. Började handtvista hem fluglinan när spötoppen helt plötsligt står i en båge. Min första tanke, det är ett bottennapp. Var beredd att nu får fiskarna ett studiematerial hur en fluga ser ut då spötoppen börjar röra på sig. I lugna och tunga knyckar, en fisk i andra ändan tänker jag. Plockar hem decimeter för decimeter och blir lite irriterad för det går tungt. Vad är det som döljer sig i den andra ändan, en bångstyrig öring? Nej, det stämmer inte. Det går lättare och lättare att få upp fisken mot ytan. Men fluglinan ramlar ner mellan spjälorna på bryggan, måste ha upp linan på rullen så fort det går tänkte jag, medan fisken kommer upp mot ytan. När den kommer upp vänder den igen och går mot näckrosbladen och djupet. Hinner se att det är en större fisk men vilken.
När linan ligger på rullen går det lättar att drilla fisken medan spöt står böjt till bristningsgränsen, tafsen, kommer den att hålla? Nu kan jag trötta ut fisken på ett annat sätt än tidigare. Hämtar håven som ligger i ryggsäcken på land medan spöt står böjt med sträckt lina. Bara det är en upplevelse. Håven kommer fram och jag står på åter på bryggan nedböjd på knä med skakande kropp för nu ser jag vad som är i andra ändan, en större gädda! Lugnt och metodisk gjorde den några rusningar i vattenytan så det stod härligt till med plaskande vatten. Hoppades bara att kroken skulle hålla och efter några försök kunde jag få upp huvudet lite ovanför vattenytan så den kunde glida in i håven. Tror Ni att den skulle tillbaka i sjön?
Längd 63 cm vikt 1,7 kg men tom i magen.